När man signerar ett avtal med Qasa så hanterar vi alla betalningar i hyreskontraktet samt hjälper till med det administrativa åtgärder som krävs för att indriva uteblivna hyresbetalningar för hyresvärden. Vi har därmed gjort en stegvis sammanställning hur själva vräkningsprocessen går till här nedan:
1. Betalningspåminnelser
- Vi skickar ut två st betalningspåminnelser till hyresgästen innan vi kontaktar dig som hyresvärd om att hyran är utebliven och en vräkningsprocess inleds.
- Enligt hyreslagen så har hyresgästen rätt att återvinna kontraktet om betalningen inkommer inom tre veckor från och med när Qasa inleder Vräkningsprocessen. Så om hyresbetalningen inkommer under detta steg så avbryter vi den inledda vräkningsprocessen direkt.
2. Socialnämnden
- Vräkningsprocessen inleds med att Qasa kontaktar Socialnämnden för att hyresgästen ska kunna få en hjälpande hand ifall hyresgästen är i en oförutsedd ekonomisk situation som påverkar hyresbetalningen.
- Att skicka in en ansökan till Socialnämnden är ett krav från Kronofogden för att man ska kunna ansöka om avhysning/vräkning.
3. Kronofogdemyndigheterna (Kronofogden)
- När vi mottagit retur från Socialnämnden så postar vi kravet vidare för betalningsföreläggande samt avhysning till Kronofogden.
- Kronofogden hanterar och beslutar då i ärendet.
- Om hyresbetalningen inkommer under detta steg så återkallar vi det aktiva ärendet hos Kronofogden. Om det önskas ifrån dig som hyresvärd så kan vi återkalla betalningsföreläggandet men hålla ärendet kring avhysningen aktivt.
Nedan finner du varje steg förklarat i detalj och vad som sker:
Betalningspåminnelser
När en hyresgäst är sen med sin hyresbetalning så kommer första betalningspåminnelsen skickas ut tre dagar efter förfallodagen via vår faktureringspartner Billecta. Då tillkommer det en påminnelseavgift på 60,00 SEK för hyresgästen.
Om hyresfakturan inte betalas efter första betalningspåminnelsen så kontaktar vi hyresgästen igen med en till betalningspåminnelse via mail. Där informerar vi om allvaret att betala sin hyra i tid och de konsekvenser som kan uppstå om hyran inte inkommer omedelbart.
Därefter om hyresgästen inte agerar så återkommer vi med information till både hyresvärden och hyresgästen med om att en vräkningsprocess har inletts. Detta innebär då att Qasa startar det administrativa gällande vräkningsprocessen och indrivningen av den uteblivna hyresbetalningen.
Om du som hyresvärd har mottagit ett mail om att en vräkningsprocess har inletts så uppmanar vi redan då att säga upp avtalet så snart som möjligt. Detta eftersom det indikerar att det finns brister hos hyresgästen och dennes betalningsförmåga.
Socialnämnden
Om hyresgästen inte har agerat på betalningspåminnelser och inte har betalat hyran så kommer Qasa skicka in en ansökan till Socialnämnden om Uppsägning av bostadshyresgäst på grund av obetald hyra. Varför vi kontaktar Socialnämnden är dels för att hyresgästen ska få en hjälpande hand om hen till exempel är i behov av ekonomisk stöd eller om det är barn boende i bostaden, dels för att det är ett krav från Kronofogden när vi sedan kommer skicka in en ansökan om avhysning. När Socialnämnden har gjort sina rutiner gällande den inskickade ansökan så returneras ansökningen till Qasa och då förbereder vi nästa steg i vräkningsprocessen.
Kronofogdemyndigheterna (Kronofogden)
Av erfarenheter så är Qasas rekommendation om ni har kommit såhär långt i processen att ni säger upp avtalet omedelbart. Detta i förebyggande syfte i och med att Kronofogden har många rutiner de måste gå igenom innan det blir en faktiskt vräkning. Om ni säger upp avtalet och det sedan skulle visa sig att hyran blir betald så kan vi förlänga avtalet istället för att sedan fortsätta med uthyrningen. Det är lättare att avbryta ett ärende om det skulle visa sig att ni kommer överens och betalning inkommer än att i ett sent skede påbörja en vräkning som kommer pågå under längre tid.
Qasa administrerar och skickar ansökan om betalningsföreläggande samt avhysning till Kronofogden med det aktuella kravet. När vår ansökan har blivit mottagen och registrerad i Kronofogdens system så påbörjar de sina rutiner gällande dessa typ av ärende. De startar då med att skicka ut ett brev till hyresgästen med information samt det aktuella betalningskravet, i detta brev finns även ett delgivningskvitto som hyresgästen ska signera och returnera till Kronofogden. Delgivningskvittot är som ett bevis/bekräftelse på att hyresgästen har mottagit information om vräkningen.
Om delgivningskvittot inte är signerat och returnerat till Kronofogden under det utsatta datumet som står i brevet så skickas det ut en ytterligare påminnelse om signatur på delgivningskvittot. Skulle hyresgästen återigen undvika delgivningskvittot så kommer till slut en delgivningspersonal kontakta hyresgästen personligen för bekräftelse av mottagande på kravet.
När delgivningen är bekräftat så kommer Kronofogden ta ett beslut i ärendet och då mottar vi ett såkallat Utslag. När vi mottar utslaget så får vi information om beslutet och meddelar hyresvärden med det utslaget. Skulle det beslutas om verkställning av vräkning så är det bästa att den vräkta hyresgästen flyttar ut på självmant innan själva vräkningsdatumet.
Om hyresgästen inte flyttar ut självmant innan vräkningsdatumet så kommer Kronofogden samt hyresvärden till bostaden dagen för vräkningen. En flyttfirma kommer att magasinera hyresgästens ägodelar i maximalt tre månader. Skräp och sådant som inte går att förvara i magasin slänger flyttfirman direkt. Kronofogden byter lås på bostaden. Kostnaderna för flytten får hyresgästen betala samt kan även få betala för flyttstädning och magasinering.
Enligt Hyreslagen så har hyresgästen rätt att återvinna hyreskontraktet om hen betalar hela kravsumman inom tre veckor från och med dagen hyresgästen mottar information om vräkningen.
Om du vill läsa mer om hur Kronofogdens rutiner går till kan du läsa det här
Vad gör Qasa under en vräkningsprocess?
Vi på Qasa tycker såklart att det är jättetråkigt när betalningsförmågan brister hos hyresgästen och vi måste påbörja en vräkningsprocess. Vi vill självklart stötta både hyresvärdar och hyresgäster för att ni ska finna så bra lösningar som möjligt under denna situation. Vi stöttar med kommunikation och om det är bristande mellan avtalsparterna hjälper vi till att föra en dialog och förmedla budskap mellan er båda. Även om betalningskravet ligger hos Kronofogden under hantering så finns vi fortfarande för att hjälpa till på andra plan, så som att försöka hålla kontakt med hyresgästen så att hen förstår allvaret i situationen som uppstått för att få den uteblivna hyran betald så fort som möjligt och eventuell flytt.
Bör jag säga upp avtalet?
Även om Qasa handlägger vräkningen och skickar ärendet vidare till Kronofogden så finns det en risk att det blir en långdragen process då Kronofogden har många rutiner i sin hantering av dessa typ av ärenden. Av erfarenhet så gäller det att agera snabbt som hyresvärd om du mottar information om att en vräkningsprocess har inletts. Vi rekommenderar att säga upp avtalet så snart som möjligt, gärna tidigare än den avtalsenliga uppsägningstiden genom att komma överens med hyresgästen om tidigare slutdatum, då det gynnar dig som hyresvärd bäst. Detta eftersom att du som hyresvärd nu riskerar att hyra ut din bostad utan hyresbetalning. Säg upp kontraktet så fort som möjligt och sedan hjälper vi dig att annonsera på nytt och förhoppningsvis hitta en hyresgäst med bättre betalningsförmåga.
Du kan läsa mer om hur man säger upp avtal här
Vad händer om hyresgästen inte flyttar ut när en vräkningsprocess har inletts?
Det mesta går att lösa genom god kommunikation med din hyresgäst. Oftast så har en oväntad situation uppstått i hyresgästens liv som påverkar dennes ekonomiska situation. Vi rekommenderar att gå till bostaden och knacka på, höra hyresgästen sida av situationen och försöka framföra lösningar. Om hyresvärden inte har möjlighet att besöka bostaden själv så kan man be en vän/familjemedlem att hjälpa till att komma i kontakt med hyresgästen personligen. Det är värt att nämna att Qasa kommer inte att hjälpa till i fysisk form utan vi kommunicerar med er genom digitala medel.
Qasa hjälper även till med att kommunicera, föreslå lösningar och supportar er. Det är inte hållbart i längden med obetalda hyror så det som gynnar då hyresgästen bäst att flytta ut självmant innan själva vräkningsdatumet.
Kronofogden beslutar om vräkningen verkställs och om hyresgästen inte flyttar ut självmant innan vräkningsdatumet så kommer Kronofogden tillsammans med en städfirma och hyresvärden till bostaden på dagen för vräkningen. Kronofogden byter lås på bostaden/förrådet och kostnaden för flyttstädning och magasinering får hyresgästen stå för.
Vad händer om en vräkningsprocess har inletts och mitt avtal HAR Hyresgaranti?
Om er avtal har Hyresgaranti så innebär det att vi hjälper er med hyran i upp till sex månader eller med en begränsning om ett belopp som totalt sträcker sig upp till 60 000 SEK. Det krav vi har för att utbetala ‘’Garanti-hyra’’ till hyresvärden är att man säger upp avtalet så fort som möjligt. Denna garanti är så att du som hyresvärd inte står utan hyresbetalningar om det visar sig bli problem med hyresgästen och vi på Qasa kommer fortsätta driva in den uteblivna hyran.
Vad händer om en vräkningsprocess har inletts och mitt avtal INTE HAR en Hyresgaranti?
Om ett avtal inte har Hyresgaranti så kommer vi garantera en månads utbetalning av hyra. Därefter kan vi endast betala ut hyran till hyresvärden såvida hyresgästen inkommer med sin hyresbetalning.